У Городоцькому краєзнавчому музеї Хмельницької області зберігається артефакт – “городоцький змій”. Це голова глиняної фігурки трипільської доби, єдина в Україні.

Голова змія із теракотової глини зліплена приблизно в IV-III тисячоліттях до нової ери, розповідає наукова співробітниця Наталія Гоцуляк.

“Це унікальний експонат не лише нашого музею, а й всієї України, тому що він фактично в одному екземплярі. Були різні припущення, вважали, що це напевно ручка від горщика, інші вважали, що це був цілісний предмет”, – каже Наталія Гоцуляк.

Вік фігурки – давніший, розповідає старший науковий співробітник обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Володимир Захар’єв. Він каже, усі проведені дослідження вказують, що змія зліпили в 6-му тисячолітті до нової ери, йдеться у матеріалі Суспільного.

За його словами, глиняного змія та інші артефакти знайли 30 років тому в урочищі, яке місцеві звуть Скала. Художник з Городка Леонтій Максімов, приніс його з іншими знахідками в музей, де змій, каже, довго чекав визнання в науковому світі. Зі слів Володимира Захар’єва, на трипільських виробах зображалися різні звірі. Змій науковцям трапився, каже, вперше.

“До цього часу взагалі не було такої знахідки в Україні. А коли я його визначив, написав статтю для журналу, почалася дискусія. Одні кажуть так, як я, що це змій трипільський, другі кажуть, що це качка”, – розповідає Володимира Захар’єва

Наталія Гоцуляк розповідає, змій у трипільській культурі мав особливе місце.

“Змій символізував в них оберіг родинного вогнища. Тобто, не просто так вони його виліплювали, вони вкладали в дану фігурку все своє світобачення, певну енергетику”, – каже Наталія Гоцуляк.

Джерело: ngp-ua.info