Виконувати замовлення від захисників – почесна і вкрай важлива місія. У цьому переконана міський голова Красилова Ніла Островська. Уже понад два роки громада визначилась із пріоритетом та всіма силами допомагає війську. Як це вдається, та реалізацію яких проєктів довелось відкласти – дізнавалась журналістка ХМ-ІНСАЙД.

На центральні площі Красилова, навпроти муніципалітету, розташована Алея Слави полеглих у російсько-українській війні. На портретах – захисники з усього колишнього Красилівського району.

«Переконана, що виграти у великій війні ми зможемо тільки тоді, коли кожен докладатиме усіх зусиль для цього на своєму місці. Маємо з кого брати приклад – це наші герої, які є взірцем патріотизму та самопожертви», – наголошує міський голова Ніла Островська.

На початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, будучи законодавчо обмеженими, у громаді знайшли можливість допомагати війську.

«Цьогоріч понад 12 мільйонів гривень скерували на те, щоби виконувати замовлення бойових військових частин. Запевняю, ми будемо допомагати захисникам до самої перемоги! Вдячна мешканцям громади, які розуміють це. Бо, направду, є чимало роботи: не всі дороги в ідеальному стані, благоустрій потребує значних вкладень, досі будуємо водогони, але усі розуміють, що основне – підтримка воїнів», – зазначає очільниця громади.

При міській раді вже третій рік діє благодійний фонд «Координаційний штаб волонтерів Красилівської територіальної громади», яку очолила заступниця міського голови Марина Слободянюк. Його наповнюють із різних джерел. Гарна співпраця налагодилась у міської влади із бізнесом. Усі підрядники, які виконують роботи у місті, стають меценатами та роблять внески. Туди перераховують свій одноденний заробіток працівники міськради, медики та освітяни. Скеровують кошти від благодійних заходів у громаді.

Кошти, акумульовані там, дозволяють купувати для війська товари військового призначення для виконання бойових завдань: тепловізори, квадрокоптери, дрони, засоби РЕБ, комплектуючі до техніки, генератори, пічки-буржуйки, запчастини для проведення ремонту військової техніки, матеріали, необхідні для обладнання бойових позицій та багато іншого.

«Шукаємо авто для ЗСУ за кордоном. Маємо волонтерів, які допомагають з доставкою. Уже понад 30 транспортних засобів від громади перебувають на передовій. На черзі – виконання ще двох замовлень. Так ми будемо рухатись далі до перемоги», – запевняє Островська.

Посадовиця додає, що кожен поранений воїн має право на одноразову матеріальну допомогу із бюджету громади у розмірі 20 000 гривень. Цьогоріч на такі виплати спрямували 2 мільйони гривень.

«Це невеличка підтримка, але воїни відчувають, що вони не покинуті громадою і їм вдячні. Ми і надалі триматимемо єдність і тут, в тилу, робитимемо все залежне від нас, щоб допомагати нашим захисникам наближати перемогу!», – підсумувала міський голова.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, замість премій чиновникам Красилівська міська громада виділила 500 000 гривень на потреби війська.

 



Джерело: xm-inside.com