У філіях Подільського лісового офісу завершився сезон заготівлі меду: на лісових пасіках зібрали понад 4200 кілограмів солодкого і поживного продукту. Серед лідерів – лісівники-бджолярі із Ярмолинеччини Хмельницької області. Про це повідомили у Подільському лісовому офісі, розповідаючи у День пасічника, який відзначають 19 серпня, про один із найпоширеніших і найсолодших варіантів побічного користування лісом – розміщення пасік.

“Найдавніша форма бджільництва існувала ще за часів Київської Русі і мала назву “бортництво”. А от масово встановлювати у лісах пасіки з вуликами почали у 20 столітті. Відтоді лісових мед, завдяки особливому аромату та смаку, набув чималої популярності. Зараз натуральний нектар зібраний із медоносних дерев та великого різноманіття лісових трав, відносять до елітних сортів”, – йдеться у повідомленні.

У Подільському лісовому офісі бджолярством займаються 9 філії. Догляд за здоров’ям та розвитком бджолиних сімей вимагає від пасічників повної віддачі, адже за комахами слід пильно стежити та доглядати увесь рік, навіть взимку.

Днями на лісових пасіках звершився останній у цьому сезоні збір меду. Загалом бджолярі відкачали понад 4200 кілограмів солодкого продукту. Серед лідерів – Ярмолинецька філія із Хмельниччини.А вже з 20 серпня пасічники починають готувати бджіл до зими. Спочатку зменшують кількість рамок у вуликах, аби комахам було  тепліше. Згодом ставлять їм годівниці із цукровим сиропом – зимову їжу. Пізніще проведуть обробку вуликів від кліщів.

“Мед лісівники продають, а також передають військовим. Восени, у період застуд та грипів, це відмінний продукт для зміцнення імунітету та ефективний природній лікарський засіб для наших захисників”, – зауважують в Подільському лісовому офісі.



Джерело: xm-inside.com