З початку 2024 року у навчальних закладах Хмельницької області встановили 218 тривожних кнопок. Загалом в освітніх установах регіону таких — 704. Вони функціонують у рамках соціального проєкту управління поліції охорони, спрямованого на профілактику правопорушень.

“Мета тривожної кнопки — безпека для всіх. Її можна натискати, якщо з людиною трапилася якась неприємна ситуація, або вона стала її свідком. Сигнал одразу надходить до управління поліції охорони, після чого упродовж п’яти хвилин на місце приїжджає вільний екіпаж, який територіально перебуває найближче”, — пояснила фахівчиня з комунікації управління поліції охорони у Хмельницькій області Яна Ліпська, інформує Суспільне.

За її словами, упродовж 2023-2024 навчального року в освітніх установах тривожною кнопкою скористалися 93 рази: “Учні чи студенти звертаються за допомогою через булінг, крадіжки чи інші конфліктні ситуації”.

Фахівчиня з комунікації управління поліції охорони у Хмельницькій області зазначила, крім навчальних закладів, тривожні кнопки є у громадських місцях, серед яких аптеки, банки, лікарні, супермаркети, торгові центри та інші.

“У місцях скупчень людей тривожна кнопка є у вільному доступі. Її натискають, коли вважають, що можлива якась небезпека для життя. Наприклад, бувають випадки, коли помітили, що хтось фотографує якусь будівлю, або десь є підозрілий предмет. З початку повномасштабного вторгнення громадяни стали уважніше ставитись до таких ситуацій”, — розповіла Яна Ліпська.

За її словами, 78 тривожних кнопок є у тролейбусах, які курсують у Хмельницькому.

“У місці, де встановлений пристрій, розміщена табличка жовтого кольору, на якій написано: “Терміновий виклик поліції”. Якщо в закладах освіти тривожна кнопка має бути обов’язково, то в інших місцях її встановлюють відповідно до запиту. Усі витрати оплачує управління поліції охорони”, — пояснила Яна Ліпська.

Фахівчиня з комунікації управління поліції охорони у Хмельницькій області зазначила, усього в регіоні є 2 тисячі 647 тривожних кнопок. Використання пристрою без причини передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян відповідно до статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Джерело: ngp-ua.info