Сьогодні в обласному центрі відбулося засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України в Хмельницькій області під головуванням начальника ОВА Сергія Тюріна. До обговорення найактуальніших питань нашого регіону долучилися народні депутати України Сергій Мандзій та Володимир Ватрас, перший заступник начальника ОВА Оксана Вжешневська, голова обласної ради Віолета Лабазюк, представники органів місцевого самоврядування, голови територіальних громад області, експерти. В онлайн-форматі до засідання доєдналися представники центральних органів виконавчої влади та міністерств.

Відкриваючи роботу засідання Cергій Тюрін зауважив, що Конгрес місцевих та регіональних влад завдяки Президентові України Володимиру Зеленському вже став ефективною платформою для відкритого діалогу у пошуку рішень важливих для регіонів питань, напрацювання ініціатив та механізмів для їх вирішення.

Далі очільник області представив проекти пріоритетних напрямків області, які реалізовувалися у першому півріччі 2024 року. Так, здійснювалися заходи, спрямовані на досягнення позитивних змін в економічній сфері, забезпечення стабільної роботи промислового сектору, створення умов для стабільної роботи промис­лових підприємств, збільшення обсягів виробництва та реалізації продукції.

Завдяки цілеспрямованій підтримці зазначених сфер, за перше півріччя 2024 року Хмельниччина продемонструвала зростання виробництва на 5,4% до січня-травня 2023 року. Збільшення обсягів виробництва відбулося за всіма видами промислової продукції, зокрема добувна промисловість, переробна промисловість, машино­будування. Окрім того, обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) у 2023 році становив 104,5 млрд грн, що на 29,3 млрд грн більше ніж у 2022 році.

“На сьогоднішній день по всіх категоріях господарств темп росту валової продукції становив 105 відсотків. Зростання індексу відбулося за рахунок збільшення об’ємів реалізації продукції тваринництва та зростання темпів польових робіт. І такий наш спільний внесок у майбутню Перемогу був би неможливим без щоденної роботи територіальних громад. Адже лише співпраця влади, громад та бізнесу дає відчутний результат,” – наголосив Сергій Тюрін.

Продовжуючи засідання, учасники конгресу пропрацювали надважливі питання у чотирьох напрямах. Зокрема, енергетична безпека Хмельниччини під час опалювального сезону 2024/2025 року, створення безпечного освітнього середовища у закладах освіти області, удосконалення механізмів надання реабілітаційних та медичних послуг та окремі питання фінансової та бюджетної політики.

Так, готовність комунальної сфери області до опалювального сезону становить понад 70%. Одним із головних напрямів підготовки є модернізація підприємств теплокомуненерго та встановлення на їх базі диверсифікованих джерел теплової та електричної енергії, формування запасів та здійснення регламентного ремонту мереж. Відбувається забезпечення автоматичними джерелами живлення об’єктів критичної інфраструктури.

Щодо блоку питань про безпечне освітнє середовище у закладах освіти Сергій Тюрін заявив, що найголовніша ціль у цій сфері – дати можливість усім учням області навчатися очно у безпечних умовах. “Для цього ремонтуємо наявні укриття і будуємо нові. Показник забезпеченості закладів освіти укриттями наразі становить 98%. Також посилюємо охорону закладів середньої освіти. У 20 школах області розпочинають роботу офіцери Служби освітньої безпеки. Найближчим часом ще 25 офіцерів служби освітньої безпеки приступлять до роботи,” – додав він.

Детальніше представники влади різних рівнів зупинилися на питанні забезпечення населення сучасним медичним обслуговуванням, зокрема медичної реабілітації військовослужбовців. Так, лікування та реабілітація військовослужбовців стали пріоритетом у роботі медичних закладів області. На сьогодні вже функціонує 4 заклади охорони здоров’я, які цьогоріч надали реабілітацію 153 військовослужбовцям, що на 30 осіб більше ніж торік.

У заключному питанні конгресу щодо фінансової та бюджетної політики начальник ОВА висловив щиру подяку представникам територіальних громад області. Адже завдяки місцевим бюджетам, окрім своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, оплати спожитих енергоносіїв, медикаментів, вдалося також вирішити питання підтримки військового командування та національної безпеки.

“Це був дійсно плідний діалог між усіма гілками влади. Такі зустрічі в рамках Конгресу вже стали потужним інструментом розвитку територіальних громад, регіонів та всієї нашої України. Прошу центральні органи влади врахувати пропозиції від наших громад під час формування та реалізації відповідних державних політик,” – підсумував Сергій Тюрін.

Джерело: ngp-ua.info