В Україні 29 серпня відзначається День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. У честь цього пам’ятного дня в Хмельницькому   відбулись скорботні заходи: покладання квітів до меморіалів та відкриття фотовиставки із портретами загиблих героїв з Хмельниччини.

На Майдані Незалежності обласного центру, вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя за свободу і суверенітет нашої країни, а головною особливістю циклу пам’ятних заходів стала фотовиставка під назвою «Хто вмирає в боротьбі – в серцях живе навіки», на якій були представлені портрети родин загиблих героїв з Хмельниччини.

Авторка виставки – фотографиня Вероніка Ковальчук. В експозиції представлено 98 фотосвітлин родин полеглих героїв: матерів, батьків, дружин, братів, сестер, дітей.

Полеглі герої проживали та працювали до початку російсько-української війни та повномасштабного вторгнення в містах і селах Хмельницької області. Під час війни вони не роздумуючи стали на захист України та віддали своє життя за Незалежність нашої держави.

Звернувся із словами скорботи та вдячності до присутніх на заході батьків, дружин й дітей полеглих захисників начальник ОВА Сергій Тюрін. Він наголосив, що сьогоднішня фотовиставка передає надзвичайний біль і смуток. Адже в кожній фотороботі можна побачити заплакані очі, біль в душі та серці, який жодним словом неможливо втамувати, страждання, які принесла страшна війна, яка забрала найрідніших в родини – батька, чоловіка, сина, друга, побратима.

“Ми просто зобов’язані кожного дня пам’ятати про наших героїв і своєю працею, вчинками та думками, вшановувати щоденно їхню пам’ять. Робити все для того, аби їх родини почували себе гідно. Розуміли, що про полеглих захисників пам’ятають, їх шанують, і органи влади, місцевого самоврядування, звичайні громадяни чи підприємства роблять все для того, аби підтримувати, допомагати і виконувати наш святий обов’язок – шанувати героїв та підтримувати їхні сім’ї,” – промовив Тюрін.

В пам’ять про загиблих захисників усі учасники заходу об’єдналися у спільній молитві.

Світлини з експозиції, як наголосили в ОВА, передадуть до Державного архіву Хмельницької області для наповнення колекції в пам’ять про полеглого захисника/захисницю.

Також керівництво області, міста, представники громадськості та силових структур схилили голови у загальнодержавній хвилині мовчання та вшанували пам’ять борців за все українське, поклавши квіти до фотогалереї пам’яті Героїв Небесної Сотні та загиблих воїнів у зоні АТО/ООС та Стели пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Довідково

29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Ця дата вибрана не випадково, адже із нею пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів із оточення під Іловайськом.

Цього дня 2014 року агресор накрив вогнем наших захисників у полях із соняшником під час “зеленого” коридору. Там полягли 366 українських воїнів, 429 – зазнали поранень, 158 – зникли безвісти, 300 – опинилися в полоні.

Тому символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха. Він – не просто нагадування про історичну мужність наших воїнів, але також символізує життя.



Джерело: xm-inside.com