Україна провела 18 жовтня черговий обмін військовополоненими, в результаті якого додому повернулося 95 українських воїнів. Є серед них і четверо оборонців Маріуполя із Хмельниччини.

Як повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, вдалося звільнити 69 солдатів і сержантів та 26 офіцерів, це: нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів. Чимало з них мають серйозні захворювання та наслідки тяжких поранень, а також втрату ваги через катування та недостатнє харчування.

Також у відомстві повідомили, що “особливістю” цього обміну є повернення тих українців, які отримали так звані “вироки” та були “засуджені” в РФ, більшість — до тривалих термінів або довічно.

Серед звільнених із російських катівень — 4 захисників Маріуполя із Хмельниччини. Про це повідомив начальник ОВА Сергій Тюрін.

95 наших людей знову вдома. 4 з них з Хмельниччини (з Хмельницького та Кам’янець-Подільського районів). Наші воїни потрапили в полон у 2022 році, захищаючи Маріуполь”, – написав посадовець у своєму Телеграмі.

Згодом додав, що серед повернених полонених є ще один захисник Маріуполя – із Красилівської громади.

Зокрема, на рідну землю повернули 22-річного “азовця” Юрія Свідерського. Про це Суспільному розповіла його мати – Світлана Свідерська-Лоб. Жінка два з половиною роки виходила на різні акції, брала участь у різних заходах у Хмельницькому й поза його межами, та навіть відмовилась від депутатського мандату, аби мати можливість за кордоном привертути увагу суспільства і влади до питання повернення бійців із полку “Азов”, які потрапили у ворожий полон під час оборони Маріуполя. Разом із нею на акції виходили рідні, в тому числі наречена сина Таїса, яка також чекає на його повернення.

А вночі сьогодні вперше за цей час матір почула голос сина.

“Каже: “Мам, привіт”. Я кажу: “Привіт, моє сонечко, мій рідний хлопчик коханий”. А він каже: “Ти тільки не плач, бо я теж буду плакати”. Взяла себе в руки, і вже говорила”», – ділиться пані Світлана.

За її словами, говорила з Юрієм кілька годин, здебільшого питав про рідних і близьких. Зауважує, голос воїна не змінився та змужнів.

Наразі військовий на реабілітації. Родина чекає на зустріч із ним.

Як писав ХМ-ІНСАЙД, серед звільнених із полону під час попереднього обміну у вересні цього року є прикордонник та ще двоє воїнів із Хмельниччини. Раніше із полону визволили ще 6 захисників з Хмельницької області. 

(Фото: Телеграм Володимира Зеленського, Світлана Свідерська-Лоб)



Джерело: xm-inside.com