За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Храм Різдва Христового у Красилові, на території якого 14 травня виникла сутичка між прихильниками УПЦ та ПЦУ. Колаж Суспільне Хмельницький

У місті Красилів Хмельницької області поліція з’ясовує обставини конфлікту, що стався на території місцевого храму. У поліції відкрили кримінальні провадження за фактом вчинення хуліганських дій та нанесення тілесних ушкоджень.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла інспекторка з комунікації Хмельницького районного управління поліції Віра Мазур.

"Учора, 14 травня, у Красилові на території одного із храмів розгорівся конфлікт між представниками двох релігійних громад, який супроводжувався штовханиною, словесними образами, хуліганськими та іншими активними діями фізичного характеру. За участі правоохоронців конфлікт було врегульовано. Згодом до поліції із заявою з приводу отримання тілесних ушкоджень звернувся 49-річний чоловік", — розповіла Віра Мазур.

За її словами, слідчі поліції відкрили кримінальні провадження за двома статтями: ч. 2 ст. 296 (Хуліганство, вчинене групою осіб) та ч. 1 ст. 125 (Умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України і наразі встановлюють усі обставини даної події.

У Хмельницькій єпархії УПЦ заявили, що в Красилові 14 травня відбулася невдала спроба захоплення храму Різдва Христового нечисленними прихильниками Православної церкви України та депутатами Красилівської міської ради.

"Культова споруда та релігійна громада залишаються у підпорядкуванні Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм", — зазначили у Хмельницькій єпархії УПЦ.

Події, що відбулися вчора у Красилові біля храму Різдва Христового, прокоментували і у Красилівській міській раді.

Зокрема, у міськраді зазначили, що ще 8 вересня минулого року було завершено оформлення правовстановлюючих документів, пов’язаних із переходом релігійної організації "Релігійна громада Храму Різдва Христового міста Красилів" до Православної церкви України.

"Вчора, 14 травня, новообраний голова парафіяльної ради храму Сергій Бобух із усіма необхідними правовстановлюючими документами ввійшов до приміщення храму для проведення інвентаризації майна задля подальшої передачі його священнослужителю ПЦУ. Проте священнослужителі УПЦ МП, ігноруючи наявні правовстановлюючі документи, разом із своїми прихожанами штурмували Храм Різдва Христового та пошкодили майно Православної церкви України", — розповіли у Красилівській міськраді.

Що відомо про міжконфесійний конфлікт у Красилові

Це не перший конфлікт, який виникає на території храму Різдва Христового у Красилові.

Протистояння між представниками релігійних громад Української православної церкви та Православної церкви України почалося ще 25 червня 2023 року, коли понад сто прихильників ПЦУ провели збори біля храму Різдва Христового про перехід цього храму з УПЦ до ПЦУ. Тоді люди одноголосно проголосували "за" перехід. Під час проведення цих зборів також зібрались представники УПЦ, які закрили ворота на територію церкви. Тоді ж настоятель храму, протоієрей Петро Коваль штовхнув парафіянина ПЦУ.

Ще один конфлікт, пов'язаний із храмом Різдва Христового відбувся 27 червня 2023 року. Тоді на огорожі храму лишили напис "Виріжемо всіх московських попів". Настоятель храму, протоієрей Петро Коваль звернувся із заявою до поліції та Служби безпеки України через розпалювання міжконфесійної ворожнечі у Красилові. Тоді поліція встановили особу тієї людини, яка здійснила цей напис та склала на неї адмінпротокол за дрібне хуліганство.