Сьогодні, 31 липня, влада міста підписала угоду з переможцем тендеру на закупівлю 42 нових тролейбусів. Перші з них надійдуть в Хмельницький уже до кінця цього року. На це спрямували грант і кредитні кошти від іноземних партнерів.

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин зазначив, що таке суттєве оновлення дозволить практично повністю оновити тролейбусний парк і не повертатися до цього питання роками.

У 2023 році ЄБРР, міська рада та ХКП «Електротранс» підписали угоду на 10,6 млн євро.

“Також уклали 2 грантові угоди на 4,45 млн євро від ЄС. За ці кошти ми купуємо 44 тролейбуси разом із запасними частинами та діагностичним обладнанням. А також робимо модернізацію ДЕПО та систем випуску тролейбусів”, – деталізував очільник міста.

У тендері перемогло обʼєднання ТОВ «Чернігівський автозавод» і ТОВ «Політехносервіс», які запропонували значно нижчу ціну за очікувану. Тож завдяки економії коштів, за результатами закупівлі, Хмельницький зможе згодом придбати ще 2 тролейбуси.

Упродовж 62 тижнів підприємство-переможець має передати Хмельницькому 42 тролейбуси, з яких 34 будуть звичайні з можливістю автономного ходу до 2 км, (для об’їзду ДТП тощо) та 8 тролейбусів будуть з автономним ходом до 20 км.

Перші 5 нових тролейбуси будуть поставлені до кінця 2024 року.

За словами міського голови, електротранспорт відповідає всім сучасним європейським нормам та стандартам:

  • вони низькопідлогові;
  • мають сучасне електрообладнання, що дозволяє економити електроспоживання в порівнянні з тролейбусами старого зразка;
  • обладнані кондиціонерами – як для водія, так і в пасажирському салоні;
  • є сучасний гвинтовий компресор для зменшення рівня шуму в салоні;
  • працює інформаційна система;
  • облаштовані USB-роз’єми для підзарядки телефонів;
  • здійснюється повний відеоконтроль.

“Уся силова електроніка даних машин, а також системи автономного ходу є українського виробництва. Зараз, в умовах війни, вливання такої суми європейського гранту та кредиту в економіку України є особливо важливим. Це і податки, і заробітна плата, і модернізація підприємств”, – наголосив Симчишин.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, Хмельницький у 2020 році спільно зі ще 17-ма українськими містами став учасником проєкту оновлення громадського транспорту за рахунок фінансування з Європейського інвестиційного банку. Згодом Хмельницька міська рада ухвалила рішення щодо модернізації тролейбусного парку за кредитні євро. Тоді у муніципалітеті заявляли, що велика частина тролейбусів зношені і потребують оновлення. Кредит надаватиметься під гарантію міста. На початку року Хмельницький оголосив тендер на закупівлю 44 нових тролейбусів.



Джерело: xm-inside.com