Благословіння на хресний хід не буде. Про це повідомив у зверненні до прихожан митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор на офіційній сторінці Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ (МП).

У тексті йдеться, що уже впродовж двох століть з меж Кам’янець-Подільської єпархії у Свято-Успенську Почаївську Лавру до Свята Успіння Божої Матері вирушає Хресний хід довжиною понад 200 кілометрів. “Віруючі здійснюють свій хресний подвиг із молитвою на устах, освячуючи нею нашу землю й закликаючи Божу милість на наш народ”.

“Нагадаємо, що учасники Хресного ходу весь час організовувалися винятково самостійно для паломництва до Почаївської Лаври. Сьогодні, через воєнний стан у нашій країні Кам’янець-Подільська єпархія не може благословити проведення традиційного Хресного ходу до Почаївської Лаври”, – йдеться у зверненні.

Тому “свідомих громадян закликають не брати участь у неблагословенній ході та вберегти від правопорушень рідних та близьких”.

Нагадаємо, щороку 19 серпня із села Довжок, що поблизу Кам’янця-Подільського, вирушає до Почаєва велелюдний хресний хід. Його організовують прихильники УПЦ МП.

Попри офіційну заборону, у 2022 році прихильники московської церкви здійснили провокаційне паломництво на Хмельниччині. Це викликало неабияке обурення серед місцевих мешканців, зокрема, й через те, що паломники несли щось схоже на прапори країни-агресора.

Відбулась паломницька хода і минулого року, попри її заборону владою Хмельниччини. Тоді до храму вирушило понад 2 000 вірян. В однієї з учасниць перехожі помітили стрічку, схожу на георгіївську, заборонену в Україні, на неї правоохоронці склали протокол.

Цьогоріч у Хмельницькій області заборонили проведення масових релігійних заходів у вигляді походів і демонстрацій на шляху до Почаївської Лаври. Заборона діятиме упродовж тижня — з 16 по 25 серпня.



Джерело: xm-inside.com